گزارش منتشره از سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی و افزایش بیسابقه دما و خطرات آن برای انسانها هشدار میدهد. این گزارش که توسط هیئت بیندولتی تغییر اقلیمِ سازمان ملل منتشر شده، عریانترین هشدار در خصوص سرعت و مقیاس گرم شدن جهان است که باعث و بانی آن فعالیتهای انسانی بوده و با سرعت بیسابقهای در حال آسیب رساندن به جهان است.
به گفتهی کارشناسان، این گزارش که امید میرود موجب وقوع نقطه عطفی پیش از آغاز کنفرانس آب و هوا در گلاسگو در ماه نوامبر شود، تصویر خانمانسوزی را از آیندهی جهان برایمان ترسیم میکند.
در گزارشی دیگر که در سال ۲۰۱۸ انتشار یافته بود، نوشته شده بود که گرمایش جهانی یا همان گرم شدن کره زمین، بین سالهای ۲۰۳۰ و ۲۰۵۵ به ۱.۵ درجه سانتی گراد خواهد رسید. گزارش اخیر اما این بازه را یک دهه جلوتر و به بازهی ۲۰۲۱ تا ۲۰۴۰ میآورد.
این گزارش دربارهی تغییرات اقلیمی که همه نواحی سرتاسر کره زمین را تحت تاثیر خود دارد، هشدار میدهد. این گزارش همچنین بیان میکند که بدون اقدام فوری برای محدود کردن گرمایش زمین، شاهد افزایش موجهای گرما، بارش سنگین، خشکسالی و از دست رفتن یخهای اقیانوس منجمد شمالی خواهیم بود. و این در حالی است که مخزنهای کربن تاثیر کمتری در کند کردن تولید دی اکسید کربن در اتمسفر خواهند داشت.
این گزارش همچنین این نکته را مورد تاکید قرار میدهد که رساندن گازهای گلخانهای به صفر تا میانهی قرن حاضر، در درازمدت احتمال محدود کردن گرمایش جهانی به ۱.۵ درجه سانتی گراد را در پی خواهد داشت و به جلوگیری از تاثیرات مخرب تغییرات گرمایش جهانی کمک خواهد نمود.
گزارش مذکور که توسط ۲۰۰ دانشمند از ۶۰ کشور دنیا نگاشته شده، اولین ارزیابی جامع در خصوص تغییرات اقلیمی از سال ۲۰۱۳ تا کنون به حساب میآید. هیئت بیندولتی تغییر اقلیم در این گزارش به طرز شدید اللحنی از تغییراتی که انسان در به وجود آمدنشان در طبیعت دخیل است به انتقاد پرداخته. در اولین سطر این گزارش چنین میخوانیم: «ابهامی وجود ندارد که اقدامات بشری موجب گرم شدن اتمسفر، اقیانوس و خشکی شده است.»
این لحن صریح نسبت به گزارش پیشین این هیئت تغییری را در خود داشت چرا که گزارش قبلی بیان میکرد که «به احتمال خیلی زیاد» فعالیتهای صنعتی را میبایست در این تغییرات اقلیمی مقصر دانست.
فریدریک اتو، متخصص اقلیمشناسی دانشگاه آکسفورد میگوید: «در این جمله از لحنی صریح استفاده شده است چرا که به صراحت میتوان گفت منشاء گرمایش جهانی فعالیتهای انسان و سوزاندن سوخت فسیلی است.»